Weinig bewegen en ongezond eten liggen vaak in elkaars verlengde.

Dit domino-effect van ongezondheid is daarom wel redelijk goed te doorbreken. Dat zeggen medici van Northwestern University maandag in Archives of Internal Medicine.

De conclusie komt voort uit een onderzoek dat de Amerikanen uitvoerden om te zien welke gedragsveranderingen vrij simpel uit te voeren zijn, en die toch een grote uitwerking hebben.

Door minder op de bank te zitten gaat de consumptie van ongezonde levensmiddelen, die vaak plaatsvindt hangend voor de televisie, vanzelf ook naar beneden. Zo ontstaat er een dubbel voordeel.

Voor het onderzoek volgden de onderzoekers ruim 200 mensen van 21 tot 60 jaar oud, en gaven hen een van vier mogelijke opdrachten. Dit was een combinatie van het eten van meer fruit en/of minder voor de televisie zitten.

In de eerste drie weken van de studie kregen de deelnemers een beloning voor het volhouden van het nieuwe regime, maar die hield daarna op, of werd een stuk minder.

Verrassend genoeg zagen de wetenschappers dat degenen met de gecombineerde opdracht ‘meer fruit en minder voor de televisie’ hun nieuwe routine veel beter volhielden dan degenen met een ‘halve’ opdracht. Dat kan alleen als het een het ander versterkt.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.