Nadat dinsdag het seizoen 2022/2023 van de Concacaf Nations League werd afgerond is de weg die het Surinaams nationaal voetbalelftal zal moeten afleggen om de Gold Cup te bereiken bekend geworden. Doordat Natio laatste eindigde in groep A van poule-A in de Nations League werd het team van nieuwbakken bondscoach Aron Winter veroordeeld tot het spelen van prelims om de Gold Cup alsnog te bereiken.

Van de vier Nations League-duels verloor Suriname drie, waaronder de thuiswedstrijd van vorige week donderdag in het Franklin Essed stadion tegen Mexico (0-2). Doordat Natio met één punt op de derde plaats eindigde achter groepswinnaar Mexico en nummer twee Jamaica zat rechtstreekse plaatsing er niet in. Maar vanwege een wijziging van het Concacaf Gold Cup format kan Suriname zich toch nog kwalificeren voor het regionaal toernooi.

Vanuit het onlangs gehouden Nations League-toernooi kwalificeerden de groepswinnaars en runners-up uit de A divisie en de groepswinnaars uit de B-divisie zich rechtstreeks voor de Gold Cup. De nummers drie uit de A-divisie, de nummers twee uit de B-divisie en de groepswinnaars uit de C-divisie, samen in totaal twaalf landen, worden in een play-offtoernooi gegoten. Na twee speelrondes gaan de drie beste landen door naar de eindronde van de Gold Cup die van 24 juni tot 16 juli in de VS plaatsvindt.

Er moet nog een loting komen op 14 april, maar onlangs is iets meer duidelijkheid gekomen over wie Suriname tegenkomt op weg naar de Gold Cup. Op 16 of 17 juni speelt Natio in de eerste speelronde van de prelims tegen Guadeloupe, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Grenada, Puerto Rico of Sint Maarten. Wint Suriname dat duel, dan wacht in de tweede kwalificatieronde de winnaar van de wedstrijd tussen Martinique en één van de voornoemde zes landen. Die wedstrijd wordt op 20 juni afgewerkt. Al de kwalificatieduels worden net als de Gold Cup zelf ook in de VS afgewerkt.

Op 14 april vindt tevens de loting van de Gold Cup zelf plaats. In totaal doen zestien landen mee aan het toernooi, inclusief gastland Qatar. Suriname probeert zich voor de tweede opeenvolgende keer voor het eindtoernooi te kwalificeren. Toen Suriname in 2021 voor het eerst aan de Gold Cup deelnam strandde de selectie in de groepsfase na nederlagen tegen Jamaica en Costa Rica. Natio, die toen onder leiding stond van Dean Gorré eindigde dankzij een zege op Guadeloupe op de derde plaats.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.