Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We zijn bezig komende generaties te vernietigen’

‘We zijn bezig komende generaties te vernietigen’

door Jason Pinas

PARAMARIBO — “Als je goed kijkt zijn we nu bezig de komende generaties te vernietigen, alleen maar om de belangen van een kleine groep mensen veilig te stellen. Die enge belangen wegen niet op tegen de vernietiging van de mensheid”, zegt VHP-parlementariër Ronny Aloema.

Hij heeft besloten om zich niet alleen te richten op zijn specialiteit – sport – maar zich ook daadwerkelijk te bemoeien met het thema ‘milieu’. De politicus is onlangs teruggekeerd uit Parijs, Frankrijk waar hij op uitnodiging van de Franse minister van Justitie en Politie heeft deelgenomen aan een tweedaags seminar over natuur en milieu. “Wat ik daar heb geleerd, zal ik zeker inzetten via het parlement.”

“Het doet me echt pijn wanneer we zien dat prominente politici video’s maken om hun poclains en goudwinning te demonstreren”

Ernstige gevolgen

Hij herhaalt dat vooral voor binnenlandbewoners de gevolgen van ongecontroleerd en overmatig kwikgebruik zeer ernstig zijn. Volgens hem tonen studies van de Fransen aan dat de inheemsen in de gebieden waar illegale goudactiviteiten plaatsvinden, een zeer hoog gehalte van kwik in hun lichaam hebben. “De kans is groot dat men in de toekomst zelfs gaat praten over genocide. De gevolgen zijn nu al zichtbaar als we bijvoorbeeld kijken naar het visbestand dat steeds kleiner wordt in die gebieden.”

Aloema stelt in gesprek met de Ware Tijd dat vooral het ongecontroleerde gebruik van kwik bij goudwinning in het binnenland dringend moet worden aangepakt. Zonder de naam te noemen verwijst hij naar een recent opgedoken video waarin vicepresident Ronnie Brunswijk vanuit een helikopter werkende poclains op mogelijk één van zijn goudconcessies laat zien. “Het doet me echt pijn wanneer we zien dat prominente politici video’s maken om hun poclains en goudwinning te demonstreren. Dit is niet een mooi signaal dat we de wereld insturen. Het gaat echt de verkeerde kant op”, aldus het assembleelid.

Uitsterven Marowijnerivier

Vertegenwoordigers van verschillende instituten en autoriteiten hebben tijdens de workshop kennis en ervaring gedeeld. Aloema zegt dat de Fransen serieus bezig zijn milieucriminaliteit bij wet strafbaar te stellen. Het is een nieuwe ontwikkeling, maar omdat Suriname met Frankrijk samenwerkt op het gebied van justitie en politie kan dit ook worden gedeeld met Suriname. In dat kader zullen in de komende periode meerdere deskundigen naar Paramaribo komen.

Volgens de parlementariër stellen Franse onderzoekers nu al dat de Marowijnerivier aan het ‘uitsterven’ is. Hoewel het niet gemakkelijk is om de illegale goudwinning, houtkap en milieuvervuiling tegen te gaan, ziet hij dat de Fransen constant bezig zijn daarmee. “De naleving van wet, recht en bescherming van het milieu wordt aan de Surinaamse kant van de rivier niet serieus genomen”, stelt de politicus.

Hij hoopt dat mede door zijn inzet de regering snel daadwerkelijk actie zal ondernemen. “Ik kom uit het binnenland en als je ziet wat buitenstaanders daar doen met het milieu dan bloedt je hart. Ik ben nu in de positie om iets te doen dus ik ga tot het uiterste om de natuur te beschermen. Ik voel me geroepen op dit te doen.”