“We moeten ervoor zorgen dat de mensen landelijk zo snel als mogelijk goed en schoon drinkwater krijgen. Het probleem van Commewijne moet opgelost worden. Wij kunnen niet meer wachten om de mensen van drinkwater te voorzien “, aldus de heer Oosterling, hoofd Dienst Watervoorziening van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen tijdens een ontmoeting die hij met Districts-commissaris Ingrid Karta-Bink en de DNA- leden van Commewijne gisteren had. Dit heeft op het waterstation te Meerzorg plaatsgevonden.

Tijdens deze ontmoeting heeft de heer Oosterling aangegeven dat de dienst begonnen is met het verstrekken van water aan de bewoners van Commewijne. Dit is geheel gratis. Er wordt volgens een schema gewerkt, waarbij dagelijks de distributiewagens in verschillende wijken water leveren.

Voor de nierdialyse en bejaarden tehuizen word er op vaste tijden water geleverd. Er staat altijd een wagen stand-by voor die groep. Er worden gesprekken met de brandweer gevoerd om hun wagens in te zetten voor de distributie van water.

Oplossingsmodellen

Lothar Boksteen, President Commissaris van de SWM geeft aan dat hij deze actie in de droge tijd toejuicht, omdat water een primaire levensbehoefte is. Maar zo kan je niet door blijven gaan. Als je er niets aan doet ben je de volgende droge tijd weer bezig water te distribueren. Er moet een structurele oplossing komen. De eerste stap die ondernomen moet worden is om ervoor te zorgen dat dit waterstation op Meerzorg optimaal draait. Het is in 2009 opgeleverd en heeft een capaciteit van 240 cube water per uur. Door allerlei omstandigheden produceert het nog niet optimaal. De waterdruk in de buizen moet vergroot worden.

Men is nu bezig met het plaatsen van 20 km transport- en distributie leidingen vanuit station Meerzorg naar Tamanredjo, die door het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ter beschikking zijn gesteld. Richting het veerstation te Meerzorg worden er ook buizen geplaatst. Verder is er in de planning om een nieuw waterstation op Houttuin te bouwen. Het wordt een groot station voor Paramaribo en het zal uitgebreid worden naar Commewijne. Het water zal onder de Surinamerivier doorlopen naar Commewijne.

De Dienst Watervoorziening is landelijk bezig. Te Weg naar zee worden er nu al transport en distributie buizen geplaatst om de bewoners van water te kunnen voorzien. In Nickerie en Brokopondo worden er ook de nodige voorzieningen getroffen om de watervoorziening te optimaliseren.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.