PARAMARIBO, 30 mei – De regering heeft het tot heilige ambitie gemaakt drinkwater te garanderen voor alle huishoudens. Dit streven moet vooral in het kustgebied hard worden. Weliswaar is het nationale waterbedrijf SWM financieel te belabberd om als drager te fungeren. Voor minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen is dit geenszins een belemmering.

Het water zal en moet door de kranen stromen in zelfs de meest achtergestelde buurten. “Wat we willen is water voor alle Surinamers. We weten dat SWM over onvoldoende middelen beschikt”, zegt Hok. Dus wordt het subsidie. En niet weinig ook. SWM verkeert al decennia in financiële problemen. De verbruikstarieven liggen ver onder de kostprijs. De angst bij opeenvolgende regeringen voor onrust heeft tot nog toe het lid erop gehouden.

Het bedrijf heeft toch herhaaldelijk gemeld dat nieuwe projecten niet te doen zijn. Aanpassing van de tarieven wordt als mogelijkheid geopperd. De politiek wil zich er kennelijk de vingers niet aan branden. Als er subsidie gegeven wordt, gebeurt dat mondjesmaat. Grote projecten als Parwat lukten nog via ontwikkelingshulp en samenwerking met Nederlandse waterbedrijven. Hok hakt nu de knoop door. De regering trekt de beurs wijd open. “We moeten versneld bepaalde zaken realiseren.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.