Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wat je moet weten voor je van anticonceptie verandert

Wat je moet weten voor je van anticonceptie verandert

Overweeg je om een koper- of hormoonspiraal te laten plaatsen? Win eerst informatie bij je huisarts of gynaecoloog, specifiek over hoe het spiraaltje geplaatst wordt. Meestal gebeurt het pijnloos, maar sommige vrouwen ervaren toch een soort kramp.

– Wie wisselt van anticonceptiemiddel voorziet best een plan B. Wie niet zwanger wil geraken, gebruikt minstens 7 dagen lang best condooms.

– Ben je het gedoe met de pil beu en wil je liefst zo weinig hormonen in je lijf? Dan zijn condooms een goede alternatieve optie. Maar voor je in je uppie deze beslissing maakt, knoop je best een gesprek aan met je partner. Check of jullie op dezelfde lijn liggen en of jullie het beiden zien zitten om elke keer een rubbertje te gebruiken.

– Wanneer je van de hormoonspiraal wil overschakelen naar de pil, klop je best even aan bij je huisdokter. Dat is zeker het geval als je in het verleden last hebt gehad van migraine met aura. Dat is een type migraine waarbij de hoofdpijn voorafgegaan wordt door neurologische symptomen zoals flikkeringen of sterretjes in het gezichtsveld. In dat geval is de kans groot dat je enkel en alleen de minipil mag gebruiken, oftewel de pil die alleen het progestageen-hormoon bevat.

– Een voorbereide vrouw is er twee waard. In dat opzicht: weet dat de overgangsperiode gepaard zal gaan met hoofdpijn, misselijkheid en fikse humeurwisselingen.