Grace Tan uit Singapore heeft de NVVL Jaarprijs voor beste scriptie van het Wetenschappelijk Onderwijs gewonnen met haar afstudeeronderzoek aan Wageningen University. Haar onderzoek betrof het pijnboompitsyndroom; een onderschat probleem.

Het pijnboompitsyndroom uit zich in een bittere metaalsmaak, die pas 1-3 dagen na het eten van pijnboompitten optreedt. Die pijnboompitten zijn niet bedorven en smaken verder goed. Veel mensen leggen daardoor het verband niet tussen hun klachten en de pijnboompitten. De verlate nasmaak houdt 1-2 weken aan.

Tan ontdekte dat bepaalde, wat kleinere Chinese pijnboompitten de boosdoeners zijn. In een onderzoek onder studenten en professoren bleek dat 19 van de 21 deelnemers symptomen kreeg na het eten van 1 tot 10 gram van deze pijnboompitten. Voor sommige mensen kunnen 1-3 pitjes al aanleiding geven tot klachten.

Tan, die van haar begeleiders een 10 kreeg voor haar scriptie, heeft een speciale website gemaakt met informatie over het pijnboompitsyndroom: http://pinenutsyndrome.wordpress.com/

(nieuwsvoordietisten.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.