PARAMARIBO-’Gesontu Prisiri’, de samenvatting van drie dagen vakantieactiviteiten in het Jeugdcentrum, eindigde gistermiddag met een bijzondere wandelloop.

Ter gelegenheid van Caribbean Wellness Day ontvingen alle deelnemers op 8 september voor de wandelloop een ‘niet roken’-trui of pet van het ministerie van Volksgezondheid.

Vanuit het Jeugdcentrum vertrok een groep van ruim 500 deelnemers onder begeleiding van de Bikers Unit vanuit het Jeugdcentrum naar de straten in de omgeving. Voorop reed de soundtruck van ‘Weid mijn lammeren’ die het lied ‘Lekker in je vel’ deed galmen in de straten. Op alle hoeken werd halt gehouden om een demonstratie te geven van bewegen voor een gezonde leefstijl.

De bewegingsactiviteiten, die drie dagen lang centraal stonden tijdens Gesontu Prisiri, waren hoelahoepdansen en touwtje springen, naast ‘fosten prey’ en de overige sportactiviteiten. Kinderen die op deze onderdelen bijzondere prestaties leverden, kregen een hoelahoep cadeau om het thuis ook aan anderen te kunnen leren. Verder hebben de deelnemers via spelletjes, creatief werken en verhalen kennis genomen van een gezonde leefstijl.

Er werd ook voorlichting gegeven via dvd, via folders en brochures en het lied ‘Lekker in je vel’ was de hele dag te horen. Natuurlijk konden de kinderen ook vrij spelen, lezen en naar verhalen luisteren. De behoefte aan dergelijke activiteiten, waarmee kinderen op een positieve manier invulling kunnen geven aan hun vrije tijd, blijkt enorm groot te zijn.

Alle kinderen kregen gedurende de dag gezonde voeding, met andere woorden voeding met weinig vet, fruit, popcorn met weinig zout en als drank melk, water en zuurwater met weinig zoet. Het hoofddoel van Gesontu Prisiri was het promoten van een gezonde leefstijl onder kinderen om zo de niet overdraagbare aandoeningen of ziekten tot een minimum te beperken.

Via een meting is onderzocht wat kinderen bij aanvang van de activiteit allemaal weten over een gezonde leefstijl, of zij de gezondheidsregels kennen en hoe zij die toepassen. Dankzij de medewerking van een groot aantal vrijwilligers mag gezegd worden, dat de vakantieactiviteiten waardevol zijn geweest.

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid continueert Stichting Kinderboekenfestival het ‘Lekker in je vel’-programma met een nationale campagne ‘touwtje springen’ tijdens deze vakantie in diverse buurten en wijken, waaronder Sunny Point, Sophia’slust, Flora, Abrabroki en Geijersvlijt. Verder worden ook nog bewustwordingsspotjes over een gezonde leefstijl via televisiestations uitgezonden.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.