Volgens een studie van the University of Auckland bestaat er een verband tussen de slaaphouding van zwangere vrouwen en de gezondheid van hun baby. Hoogzwangere vrouwen slapen daarom het best op de zij.

De studie uit Nieuw-Zeeland is de eerste die de slaaphouding van aanstaande moeders én tegelijkertijd het welzijn van hun ongeboren baby’s onderzocht.

Infraroodcamera’s registreerden de slaappositie van de zwangere vrouwen. Een ECG-toestel monitorde eveneens hun hartritme én dat van hun ongeboren baby. Wat bleek? Als moeders op hun rug sliepen, was hun baby minder actief. Enkel wanneer vrouwen op hun linker- of rechterzijde sliepen, vertoonden de baby’s voldoende activiteit.

Zodra vrouwen van positie veranderden en weer op hun rug belandden, verstilden hun baby’s. Foetale activiteit is een belangrijke indicator van het welzijn van de baby. Daarom adviseren de onderzoekers om tijdens het laatste trimester van de zwangerschap zo veel mogelijk op de zij te slapen en rughouding te vermijden.

Moeten alle rugslapers panikeren na het lezen van deze onderzoeksresultaten? Dat nu ook weer niet. De dertig vrouwen die tijdens de studie opgevolgd werden, bevielen allen van een gezonde baby. Maar de studie bewijst wel dat op de zij slapen beter is voor de gezondheid van je baby. Vooral voor ongeboren baby’s met een slechte groei of andere complicaties kan op de rug slapen een zware belasting vormen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.