Momenteel is er sprake van een alarmerende toename van braken en diarree onder kinderen tussen 0 tot 5 jaar. 

Kinderarts Margary Muringen gaf aan, dat zodra ouders merken dat hun kindje meer dan drie keer in korte tijd overgeeft, zij meteen naar de huisarts moeten. Die kan immers een middel geven dat het braken stopt. Echter geeft zij aan, dat diarree bij kinderen niet wordt gestopt. Het advies is om kinderen veel te laten drinken om uitdroging te voorkomen.

Een veelgestelde vraag is “hoe moet ik mijn baby veel laten drinken?” Het valt ook op te merken, dat velen in de samenleving niet begrijpen, waarom zij de diarree niet mogen stoppen met huismiddeltjes of diarreeremmers.

De redactie van Dagblad Suriname heeft de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, met deze vraag benaderd, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen.

Volgens het Nederlandse Voedingscentrum is het niet raadzaam om diarreeremmers te gebruiken bij plotseling optredende diarree, want “op die manier kan de mogelijke veroorzaker, zoals een bacterie, virus of parasiet, juist niet via de ontlasting het lichaam verlaten.” In dit geval gaat het om Virale Gastroenteritis of te wel buikgriep, dat veroorzaakt wordt door een virus. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft reeds op haar Facebookpagina informatie gegeven over de symptomen van Virale Gastroenteritis en hoe dit voorkomen zou kunnen worden.

SK

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.