Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Waarom we snacken uit verveling

Waarom we snacken uit verveling

Eten uit verveling: het is iets dat we allemaal weleens doen. Helaas grijpen we dan meestal niet naar dat gezond stuk fruit, maar naar een zak chips of koeken. Specifiek onderzoek naar waarom we eten uit verveling, is nog niet gedaan. Maar volgens Stephan Guyenet, een neurowetenschapper en auteur van het boek The Hungry Brain, is de oorzaak niet zo moeilijk te achterhalen.

“Eten is een van de meest krachtige stimulansen voor het menselijke brein”, vertelt hij aan Tonic Vice. “En onze hersenen hebben nood aan die stimulansen. Daarom houden we bijvoorbeeld ook zo van videospelletjes en rollercoasters. Als je verveeld bent, word je niet gestimuleerd. Eten zorgt dan voor die broodnodige instant bevrediging. En dat gevoel wordt nog versterkt met ongezond eten. Want niet alle eten is even bevredigend.”

Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate. Pakweg een rauwe stengel selder heeft dat effect helaas niet, of toch in ieder geval een pak minder. Dopamine werkt nogal verslavend, daarom dat we er steeds meer van willen en dat ene kommetje chips meestal niet volstaat.