Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Waarom je alcohol sneller voelt als je overdag drinkt

Waarom je alcohol sneller voelt als je overdag drinkt

De kans zit erin dat er op zo’n mooie dag als vandaag al voor het avondeten een glaasje gedronken wordt. Van overdag alcohol drinken worden we vreemd genoeg sneller licht in ons hoofd, terwijl we van eenzelfde hoeveelheid ’s avonds misschien minder voelen. Hoe komt dat? Het wetenschappelijk antwoord is – toepasselijk – nogal wazig.

Om het puur biologisch te bekijken, kan voedingswetenschapper Nyree Dardarian alvast uitleggen dat alcohol overdag niet anders verwerkt wordt door het lichaam dan ’s avonds. “Je metabolisme werkt 24 uur per dag,” vertelt ze aan New York Magazine. Of je nu ’s avonds of ’s middags drinkt, dat maakt niet uit voor de biologische reactie die je lichaam zal maken, aldus Dardarian.

Koolhydraten eten op voorhand

“Wel heeft wat je verder eet of drinkt een grote invloed op hoe jij je voelt na het drinken – overdag of ’s avonds. Heb je ’s avonds al een hele maaltijd binnen, dan duurt het langer voor de alcohol in je bloed terecht komt,” verklaart Dardarian. Daarom ook dat een glas cava tijdens een receptie ’s middags harder aankomt dan een wijntje na het eten. “Ik zou aanraden om op voorhand koolhydraten te eten als je weet dat je iets gaat drinken. Maar opgelet: het is dan wel goed om iets in je maag te hebben voor je alcohol drinkt, het is niet zo dat de twee elkaar neutraliseren.” Al te veel gedronken hebben en dan snel iets eten ter compensatie? Zo werkt het dus niet, aldus Dardarian.

Wazige feiten

Maar er zijn ook studies die het tegendeel beweren van wat Dardarian zegt. Zo zijn er testen op muizen die aantonen dat alcohol ’s avonds meer invloed heeft dan overdag. Andere wetenschappers – waaronder Dr. Jospeh Bass van de Amerikaans Feinberg School of Medicine – zoeken dan weer een verband tussen onze innerlijke klok en het verwerken van alcohol. “Er zit een innerlijke klok in bijna alle cellen van ons lichaam. Die bepaalt wanneer we wakker worden, honger krijgen, willen slapen,… Ook in onze lever zit zo’n klok, die alcohol verwerkt.”

Is die lever niet voorzien op overdag alchol verwerken, dan verloopt dat moeizamer, klinkt die verklaring. Al zijn alle wetenschappers rond dit studiegebied het erover eens: de effecten van alcohol en dronkenschap meten is een moeilijk studie-object, en de conclusies zijn vaak even wazig als jij na een paar glaasjes te veel op.

Alcohol in het zonnetje

De warmte van de zon zorgt ervoor dat alcohol sneller in het bloed wordt opgenomen.
Nog een factor die ervoor kan zorgen dat jij ondanks die uitgebreide lunch toch sneller licht bent in je hoofd van dat biertje: de zon, die vandaag uitgebreid aanwezig is.

De warmte van de zon zorgt ervoor dat alcohol sneller in het bloed wordt opgenomen, waardoor je het effect sneller voelt. Maar zelfs dat blijft erg afhankelijk van persoon tot persoon en van de situatie. Het enige advies dat alle studies wel gemeen hebben: drink met mate, en ken je eigen grenzen.

Bovendien zorgt alcohol in de zon er ook voor dat je sneller dehydrateert, dus net dan is genoeg water drinken extra belangrijk. Weet je dat een glas wijn in de zon je al snel in hogere sferen brengt? Hou het dan op eentje, en drink daarna iets non-alcoholisch.(HLN.be)