Het nieuwe hoofd van de Amerikaanse toezichthouder FTC belooft internetgiganten als Facebook, Google en Twitter actief en hard aan te pakken als ze niet correct omgaan met data van gebruikers

Dat heeft Edith Ramirez, de nieuwe directeur van de Federal Trade Commission (FTC), tijdens een toespraak gezegd.

Ze maakte duidelijk rechtszaken vanwege privacyschending niet uit de weg te gaan, zo meldt The Verge. Ze verwees daarbij naar eerdere aanklachten tegen Google en Twitter.

Ramirez stelt dat het opslaan en analyseren van grote hoeveelheden data kan zorgen voor innovatie, bijvoorbeeld in de zorg, de energiesector en in landbouw. Ze waarschuwde ook dat ‘big data’ een bedreiging is voor privacy en het belang van databeveiliging.

De FTC zal bedrijven gaan straffen die hun eigen beloftes over het opslaan en analyseren van gegevens van gebruikers niet nakomen.

“Net als een strandwacht is ons werk het plezier niet te bederven, maar er wel voor te zorgen dat er niemand hinder ondervindt”, legt de nieuwe directeur uit, zo meldt The Hill. “Met big data is het ons werk innovatie niet te blokkeren, maar tegelijkertijd te zorgen dat de privacy van consumenten gewaarborgd is.”

Ramirez is de opvolger van Jon Leibowitz. Hij vertrok na een controversiële schikking met Google op het gebied van machtsmisbruik. President Barack Obama stelde Ramirez persoonlijk aan in maart. De nieuwe directeur vraagt het congres in de toespraak om nieuwe bevoegdheden waardoor het boetes kan uitdelen aan bedrijven.

Aan het eind van het jaar zal de FTC een rapport uitbrengen over bedrijven die de regels rond data-opslag aan hun laars lappen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.