PARAMARIBO- Dagelijks krijgen ongeveer vier mensen in Suriname een beroerte, ook wel een ’stroke’ of CVA genoemd.

De behoefte om met lotgenoten van gedachten te wisselen en meer kennis op te doen werd steeds groter onder die groep. Zodoende werd de Vereniging ‘Verder na een Beroerte’ (VVB) opgericht. Dit gebeurde op 10 oktober 2006.

Afgelopen donderdag werd op verzoek van de VVB gesproken over de verschillen die er zijn tussen iemand die een beschadiging in de linker- of rechter hersenhelft heeft gehad, zo meldt Tanya Frijmersum vandaag aan de redactie van GFC Nieuws .

Eerst werd in groepjes geïnventariseerd welke risicofactoren aanwezig waren bij de mensen tegen de tijd dat ze een beroerte kregen. Dat ging vrij goed maar later bleek dat niet alle aanwezigen ervan op de hoogte waren of ze een beroerte op basis van een infarct of een bloeding gekregen hadden. Ook kwam naar voren dat mensen zich afvroegen of er nog enige verbetering in hun toestand, in dit geval de verlamming, kon optreden.

De uitgestalde brochures en literatuur nodigden ook uit om meer te weten te komen en een lid scheen even te twijfelen of hij niet een TIA (Transient Ischemic Attack) in plaats van een beroerte had gekregen.

Maar niet alleen voor degenen die een beroerte hadden bleek deze bijeenkomst nuttig te zijn aangezien één van de inleiders, werkzaam in een ziekenhuis, tot voor kort totaal niet op de hoogte was van het bestaan van de VVB. Kortom, de VVB heeft uit deze bijeenkomst weer genoeg stof tot nadenken kunnen meenemen en zal hopelijk met ondersteuning van beschikbaar kader, het nodige werk kunnen aanpakken.

Dit is zeker nodig om onduidelijkheden over de eigen gezondheid uit de weg te ruimen evenals de diverse opties die er zijn om op een veilige manier actief en gezond te blijven. Dat er meer bekendheid moet komen over de VVB, is ook naar voren gekomen. De vereniging komt elke tweede donderdag van de maand bij elkaar in het Revalidatie centrum in de Margarethalaan te Paramaribo.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.