De opbouw van het lichtgevende achterlijf van een vuurvlieg kan als inspiratie dienen voor het ontwerp van een efficiënte LED.

Vooral de lichtbrekende werking van de huid van de vuurvlieg kan helpen effectieve en goedkope lenzen te ontwikkelen. Dat schrijven Zuid-Koreaanse technici maandag in PNAS.

In de natuur komen veel structuren voor die licht op een bepaalde manier manipuleren, maar dat zijn bijna altijd organen die licht moeten opvangen. De Koreanen bestudeerden als eersten de nano-structuur van een lichtgevend orgaan.

Het blijkt dat de huid van het lichtgevende achterlijf van de vuurvlieg bezet is met ribbels, als een soort akker. Die ribbels zorgen voor een hogere efficiëntie in het doorgeven van licht aan de buitenwereld.

Hoe meer licht hoe beter, want de vuurvliegen gebruiken het als signaal om sekspartners aan te trekken. Ook heeft het achterlijf onder de lichtgevende laag een reflecterend laagje dat de opbrengst ook nog verhoogt. Dat laagje lijkt qua werking op het zogenaamde ‘tapetum’ dat katten ‘lichtgevende’ ogen geeft in het donker.

De technici bouwden een nanostructuur na met dezelfde ribbels als die op de vuurvlieg, en zagen de lichtopbrengst toenemen. Er zijn coatings die hetzelfde voor elkaar krijgen, maar die zijn vele malen duurder.

De Koreanen verwachten dan ook dat verder onderzoek bruikbare resultaten gaat opleveren voor branches waarin lichtbreking en –opbrengst belangrijk is en op grote schaal toegepast wordt, zoals in het maken van televisies.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.