Glas dat vuil afstoot, niet kan beslaan en water laat afdruipen zonder sporen achter te laten. Dat hebben onderzoekers van het MIT in de Verenigde Staten ontwikkeld.

Ze beschrijven het glas in het tijdschrift ACS Nano. Het glas is geïnspireerd op de beroemde lotusbloem. De bladeren van die bloem zijn ook water- en vuilafstotend.

Het oppervlak van deze bladeren bestaat uit voor het oog onzichtbare kegeltjes, van 200 nanometer dik. Waterdruppels kunnen niet op dit oppervlak blijven liggen en rollen er vanaf.

Het glas dat nu ontwikkeld is bestaat uit net zo’n kegeltjesstructuur. Door deze nanostructuur weerkaatst het ook geen licht, waardoor het niet spiegelt en glinstert. Dit schept kansen voor het gebruik in zonnepanelen: lichtweerkaatsing verlaagt het rendement van zonnecellen.

Daarnaast kan het glas niet alleen bezuinigingen opleveren op de kosten voor glazenwassers, maar ook een einde maken aan vieze smartphonedisplays, bedompte autoruiten en beslagen cameralenzen.

Het enige nadeel is dat het glas praktisch onzichtbaar wordt. Dat zou in het geval van ruiten wel eens gevaren voor onoplettende mensen en vogels kunnen opleveren.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.