Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de arbitrale uitspraak van 1899, die de landsgrens tussen Guyana en Venezuela regelde, moet worden gerespecteerd. Dit werd dinsdag vermeld door de Amerikaanse adjunct-secretaris voor het westelijk halfrond, Brian Nichols. Hij zei dat deze regeling moet worden gehandhaafd, tenzij of totdat een bevoegde juridische instantie anders heeft bepaald. Hij voegde eraan toe dat “de VS een vreedzame oplossing voor deze kwestie steunt”. 

Gezien het recente gerommel tussen Venezuela en Guyana over de regio Essequibo in Guyana, oordeelt het Internationaal Gerechtshof (ICJ) op verzoek van Guyana om de recente controverse te beslechten. Hoewel het Internationaal Gerechtshof zijn bevoegdheid heeft bevestigd om de zaak te behandelen, heeft Venezuela gezegd dat het dit verwerpt.

Geschil 

Guayana Esequiba, soms ook Esequibo of Essequibo genoemd, is een betwist gebied van 159.500 km2 ten westen van de rivier de Essequibo die wordt beheerd en gecontroleerd door Guyana, maar wordt opgeëist door Venezuela. Het grensgeschil werd geërfd van de koloniale machten, Spanje in het geval van Venezuela, en Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het geval van Guyana en werd bemoeilijkt door de onafhankelijkheid van Guyana van het Verenigd Koninkrijk in 1966.

De status van het gebied is onderworpen aan de Overeenkomst van Genève, die op 17 februari 1966 werd ondertekend door het Verenigd Koninkrijk, Venezuela en Brits Guyana. Dit verdrag bepaalt dat de partijen zullen overeenkomen om een ​​praktische, vreedzame en bevredigende oplossing voor het geschil te vinden. Op 18 december 2020 heeft het Internationaal Gerechtshof de zaak aanvaard die Guyana had voorgelegd om het geschil te beslechten. 

Claim Venezuela 

Het grondgebied is door Guyana verdeeld in zes administratieve regio’s: Barima-Waini, Cuyuni-Mazaruni, Pomeroon-Supenaam, Potaro-Siparuni, Upper Takutu-Upper Essequibo en Essequibo Islands-West Demerara. Venezuela beeldt het op de kaart vaak af als een gestreepte regio. Het wordt dan opgenomen in de staats grondwetten van Bolívar en Delta Amacuro.

De Spaanse naam is ofwel Guayana Esequiba of Territorio del Esequibo, en op Venezolaanse kaarten verschijnt het vaak als Zona en Reclamación, wat zich vertaalt naar Zone in Reclamation. Internationaal is er veel steun voor Guyana in deze kwestie. Dit komt onder andere door de paria status van Venezuela. Zo sprak de Caricom vorig jaar ook haar steun uit om de zaak tot een vreedzame oplossing te brengen.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.