President Joe Biden heeft bevestigd dat de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak eind dit jaar voorbij zal zijn, waarbij de resterende 2.500 Amerikaanse troepen zullen verschuiven naar adviserende, luchtsteun- en bewakingsfuncties om de Iraakse regering te helpen in haar strijd tegen de Islamitische Staatsgroep (IS).

Tegen het einde van het jaar zullen de VS “niet in een gevechtsmissie zijn” in Irak, zei president Biden tijdens een ontmoeting met de Iraakse premier Mustafa Al-Kadhimi maandag (26 juli).

“Onze gedeelde strijd tegen IS is van cruciaal belang voor de stabiliteit van onze regio en onze samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding zal doorgaan, zelfs als we overgaan naar deze nieuwe fase waar we het over zullen hebben”, zei Biden.

Verschillende Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de 2.500 Amerikaanse troepen in Irak al voornamelijk in dat soort adviserende en assisterende rol zijn.

In januari 2020, tijdens de regering-Trump, leidde een reeks tit-for-tat-aanvallen tussen Iraakse milities en Amerikaanse troepen tot een aanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad door aanhangers van de door Iran gesteunde militie Kata’ib Hezbollah.

Dagen later beval president Donald Trump de luchtaanval waarbij de machtigste generaal van Iran, Qassem Soleimani, de elite Quds Force-commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde, omkwam. Abu Mahdi al-Muhandis, de leider van Kata’ib Hezbollah, stierf ook bij de aanval buiten de internationale luchthaven van Bagdad.

De drone-aanval wakkerde het anti-Amerikaanse sentiment onder sjiitische milities verder aan, en het Iraakse parlement – met een meerderheid van sjiitische wetgevers – stemde voor het uitzetten van Amerikaanse troepen.

Een woordvoerder van de Popular Mobilization Forces, waaronder Kata’ib Hezbollah, beschreef de verklaring van Biden als een “goedkope truc”. Nasser al Shammari waarschuwde dat ze “geen onderscheid zullen maken tussen adviseurs van de bezetting of soldaten van de bezetting”, eraan toevoegend dat ze allemaal doelwitten zijn totdat de laatste buitenlandse soldaat Irak verlaat.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.