Frisdrank grote boosdoener.

Fructose (vruchtensuiker) maakt sneller dik dan andere suikers, ook als het evenveel calorieën bevat. Dit blijkt uit onderzoek in Duitsland en Amerika naar het effect van frisdrankgebruik op het gewicht van muizen.Een onderzoek van de University of Cincinnati levert nieuwe bewijzen dat het drinken van grote hoeveelheden fructosehoudende dranken dik maakt. Fructose lijkt dus nog slechter voor de lijn te zijn dan suiker. Behalve in frisdrank wordt fructose ook veel gebruikt als zoetstof in toetjes.

In het onderzoek werden groepjes muizen op verschillende diëten gezet. De muizen die veel met fructose gezoete drankjes te drinken kregen, aten minder en kregen daardoor net zoveel calorieën binnen als de andere muizen. Toch waren ze binnen een paar weken veel dikker.

Het lijkt erop dat fructose de snelheid van de stofwisseling beïnvloedt; bepaalde hormonen die het lichaamsgewicht reguleren, zoals leptine, insuline en ghreline, reageren anders op fructose dan op andere suikers. Bovendien denken de onderzoekers dat de lever fructose anders verwerkt dan andere suikers.

Volgens de onderzoekers is verder onderzoek bij mensen nodig om te bepalen of de fructose in frisdrank en toetjes direct verantwoordelijk is voor het feit dat mensen tegenwoordig steeds dikker worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Obesity Research.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.