Nederlandse vrouwen vinden ontrouw geen reden voor een relatiebreuk. Mannen zijn echter minder tolerant.

Dat blijkt uit een monogamie-enquête van weekblad Viva onder 300 lezeressen en aanvullend onderzoek door entertainmentsite WTF.nl.

Zo’n 66 procent van de vrouwen zou een slippertje van haar geliefde accepteren. Van de ondervraagde vrouwen is 43 procent zelf ooit ontrouw geweest en ruim een kwart vaker dan een keer.

Opvallend is dat vrouwen voor zichzelf een stuk strenger zijn dan voor hun geliefde: 65 procent kan zich goed voorstellen dat haar partner het uitmaakt als deze ontdekt dat zij een affaire heeft. Slechts 11 procent vindt dat haar partner haar dan zou moeten vergeven.

Ondanks die tolerantie blijft ontrouw een heikel punt. Van de vrouwen praat maar 9 procent open met vrienden over het onderwerp. Mocht een goede vriendin opbiechten dat ze vreemdgaat, keurt meer dan de helft dat openlijk af en grijpt 5 procent zelfs actief in door haar partner te waarschuwen.

Een vijfde vindt veel tijd doorbrengen met en aandacht geven aan een ander al een vorm van vreemdgaan. Voor de helft ligt de grens bij zoenen, voor een kwart pas bij seks.

WTF.nl legde zijn mannelijke lezers, in samenwerking met Maurice de Hond, drie vragen uit de VIVA-enquête voor. Opvallende uitkomst is dat vrouwen meer vergevingsgezind en ruimdenkender zijn dan mannen. Zo vindt een vijfde van de mannen dat vreemdgaan al begint bij veelvuldig flirten met een ander – tegenover 18 procent van de vrouwen.

Een luisterend oor bieden aan een overspelige vriend doet slechts een derde van de mannen, bij vrouwen is dat 42 procent. Een tiende van de mannen dwingt hun vriend het overspel op te biechten, anders doen zij het voor ze.

Ook als ze zelf vreemdgaan, zijn mannen minder vergevingsgezind. Zo vindt ruim een derde dat hun vriendin een slippertje absoluut niet zou moeten vergeven, tegenover 25 procent van de vrouwen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.