Het gegeven dat angst en depressie de neiging tot roken stimuleren, bracht onderzoekers tot het bestuderen van de impact van een jeugd vol met mentaal, fysiek of seksueel misbruik op het rookgedrag van 7.000 mensen. Hieruit bleek dat vooral vrouwen die een slechte jeugd hebben gehad 1,4 keer sneller naar tabak grijpen.

‘Hoewel negatieve ervaringen uit de kindertijd het risico op psychisch leed zowel bij mannen als vrouwen verhogen, blijken vooral vrouwen de emotionele rokers te zijn. Dit doet ons vermoeden dat mannen een ander soort copingmechanisme hebben om met een slechte jeugd om te gaan’, verklaart dokter Tara Strine. Dit mechanisme staat voor de manier van omgaan met of verwerken van (problematische) situaties. Naast jeugdtrauma’s, ontdekte het team van Amerikaanse onderzoekers dat roken ook bevordert wordt wanneer één van beide ouders in de cel zit.

Hulp bij stoppen
Met deze bevindingen hopen ze artsen nieuwe input te geven om mensen op een betere manier te helpen bij het stoppen met roken. ‘De resultaten van dit onderzoek suggereren dat heel wat campagnes en strategieën tegen roken efficiënter kunnen worden door een beter begrip van de link tussen psychologisch trauma en de rol van het roken, zeker bij vrouwen’.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.