Ook dit jaar organiseert Projekta de “Maart van de Vrouw”, waarin we gedurende de hele maand extra aandacht vragen voor de maatschappelijke positie van vrouwen. In. de maand waarin de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart wordt herdacht, organiseren wij workshops, discussies, presentaties van onderzoeken en publiceren wij een nieuwsbrief waarin vrouwen, vrouwenrechten en de positie van vrouwen in Suriname centraal staan. Het thema van dit jaar is “Vrouwen en Politiek”.

Suriname heeft nog een hele lange weg te gaan voor er sprake zal zijn van werkelijke maatschappelijke gelijkheid van mannen en vrouwen- en één van de plekken waar de ongelijkheid het schrijnend is, is de politiek.

Alleen al het bedroevend aantal vrouwelijke DNA-leden zegt genoeg: nog geen 10% van het totaal. Er zijn meer dan 20 politieke partijen in Suriname: geen enkele heeft een vrouw als voorzitter. Suriname is één van de weinige landen ter wereld waar het steeds slechter gaat met de politieke participatie van vrouwen. Er zijn de laatste jaren enkele activiteiten geweest om dit vraagstuk voor het voetlicht te brengen- o.a. op initiatief van de DNA-voorzitter, maar er is nog veel meer nodig.

Training- en netwerksessies

Projekta grijpt haar Maart van de Vrouw aan om een officieel begin te maken met een traject naar de verkiezingen van 2015. Op 6 maart starten wij met een serie van capaciteitsversterking- en netwerksessies voor vrouwen van politieke partijen. Deze sessies moeten o.a. bijdragen aan het versterken en zichtbaarder maken van vrouwen in de politiek en uiteindelijk tot meer vrouwen in de volksvertegenwoordigende lichamen. In de Maart van de Vrouw organiseren we 3 sessies, erna wordt het traject voortgezet op basis van de behoeften aangegeven door de participanten. Voor deze eerste ronde van sessies hebben zich reeds 40 vrouwen uit 12 partijen opgegeven.

Openbare discussies

Projekta organiseert ook dit jaar weer enkele openbare discussies, waarbij de organisatie ook nu weer een podium biedt aan jonge vrouwelijke wetenschappers. Vidya Narain spreekt dan over “Hindostaanse vrouwen in de politiek”. Zij studeerde in 2013 af als Bachelor of Science in de Sociologie. Haar inleiding is gebaseerd op haar thesis waarin zij naging welke factoren de deelname van Hindostaanse vrouwen aan de politiek belemmeren of bevorderen.

Naast Vidya Narain houdt ook Silvana Groenefelt een presentatie. Zij zal spreken over “Vrouwen aan top in het Bedrijfsleven”, met name de obstakels die vrouwen ondervinden om door te groeien binnen bedrijven in Suriname. Ook zij studeerde in 2013 af als BSc Sociologie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Deze dubbele presentatie is op dinsdag 18 maart om 19.00 uur in het Lalla Rookhgebouw.

Annette Tjon Sie Fat en Monique Essed-Fernandes onderzochten in opdracht van de UNDP (Latijns Amerikaans en Caraibisch subregionaal kantoor) de stand van zaken met betrekking tot de politieke participatie van vrouwen in het Caraibisch Gebied. Ze keken daarbij vooral naar Jamaica, Guyana en Suriname. Het baanbrekend rapport bevat niet alleen een schat aan data, maar schetst ook een beeld van de vele (institutionele en culturele) obstakels die overwonnen zullen moeten worden om te komen tot gelijke representatie van mannen en vrouwen in de politiek. Met toestemming van de UNDP presenteren zij de voorlopige bevindingen van dit rapport op dinsdag 25 maart om 19:00 uur in Lalla Rookh, gebouw I.

Vrouwen en Media onderzoek

Bij de afsluiting van de Maart van de Vrouw presenteert Projekta de bevindingen van een klein onderzoek naar genderbeeldvorming in Surinaamse kranten. Hoe worden vrouwen en mannen beschreven, hoe zichtbaar zijn ze, in welke rollen zien we vrouwen en mannen? Het onderzoek is vooral bedoeld als “eye-opener” voor journalisten en reclamemakers. Naast de onderzoeksresultaten wordt ook een korte handleiding voor “genderneutrale berichtgeving” gepresenteerd.

Bij de afsluiting wordt traditiegetrouw ook de Maart van de Vrouw nieuwsbrief gelanceerd.

De afsluiting is op donderdag 28 maart om 19:00 uur in Lalla Rookh gebouw I.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.