Vrouwen moeten ‘mannelijker’ naar hun lichaam kijken. Op die manier zijn ze meer tevreden en kunnen mogelijk zelfs eetstoornissen voorkomen worden.

Dat denken onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

”Een vrouw bekijkt over het algemeen haar lichaam op uiterlijk, een man kijkt naar zijn lichaam en denkt: wat kan ik ermee”, aldus assistent in opleiding Jessica Alleva van de faculteit Psychologie.

Samen met Carolien Martijn en Anita Jansen onderzocht ze een manier om de tevredenheid over het lichaam te verhogen. Hoewel de resultaten pas later dit jaar gepubliceerd worden, kan Alleva de voorzichtige conclusie trekken dat als vrouwen op een ‘mannelijke’ manier naar hun lichaam kijken, ze meer tevreden zijn. In het meinummer van De Psycholoog, het vakblad van het Nederlands Instituut van Psychologen, wordt over het onderzoek geschreven.

”Vrouwen stellen onrealistisch hoge eisen aan hun uiterlijk, onder meer door beelden in de media. Op tv en in fashiontijdschriften zie je heel dunne, mooie vrouwen. Daardoor denken ze dat ze er ook zo uit moeten zien om succes te hebben.”

Volgens Alleva hebben mannen een realistischer beeld, omdat de mannen die in de media te zien zijn er ook ‘realistischer’ uitzien. ”Hoewel dat ook de laatste jaren aan het veranderen is, en we daardoor ook meer mannen zien die ontevreden zijn over hun lichaam.”

Voor het onderzoek moesten 180 vrouwen en 60 mannen de functionaliteit van hun lichaam beschrijven. ”Als ze opschrijven hoeveel ze aan hun lichaam hebben, ‘ik kan ermee sporten, ik ben gezond, ik kan overal heen lopen’, blijkt dat ze het meer gaan waarderen.” Alleva is momenteel nog de data aan het analyseren. ”Maar de eerste signalen zijn positief.”

Inmiddels is er redelijk wat onderzoek gedaan naar de reden waarom vrouwen een eetstoornis ontwikkelen, maar lange tijd is het een ondergeschoven kindje geweest. ”In het verleden was er in de medische wetenschap meer aandacht voor problemen die mannen ook hebben. Het werd afgedaan als een ‘hysterische vrouwenkwaal’.

Gelukkig begint dat nu te veranderen. Maar nog steeds vraag ik me af waarom mensen niet bezorgd zijn dat vrijwel iedere vrouw zegt dat ze af wil vallen. De heersende norm is nog steeds dat een vrouw enorm succesvol, intelligent en rijk kan zijn, maar als ze niet mooi en slank is, wordt ze daar op afgerekend.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.