Vrouwen met een stressvolle baan hebben een verhoogd risico op hartaanvallen en andere hartaandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School.

Vrouwen van wie veel wordt gevraagd op werk lopen wel tot 40 procent meer kans op een hartaandoening dan vrouwen die weinig stress ervaren.

Een opvallende bevinding was echter dat de mate van controle hierbij geen verschil maakte. Het risico was hoger voor zowel vrouwen met een hoge als lage controle over hun werksituatie.

Uit het onderzoek bleek ook dat onzekerheid over je baan geen invloed had op de gezondheid van het hart.

Onderzoeker Michelle Albert bestudeerde samen met haar collega’s meer dan 22.000 vrouwen in de langdurige Women’s Health Study. De gemiddelde leeftijd was 57 jaar. De vrouwen werden onderverdeeld in vier groepen afhankelijk van de mate van controle en druk die de vrouwen ervaarden op hun werk. Voor deze specifieke studie werden de vrouwen tien jaar gevolgd.

De resultaten van het onderzoek zijn in strijd met eerdere studies naar stress en hartziekten. Eerder bleek dat de mate van controle namelijk bepalend was voor de schadelijkheid van de stress.

Volgens Albert moeten vrouwen met stress extra aandacht besteden aan hun leefstijl. “Deze vrouwen kunnen meer tijd voor zich zelf nemen door bijvoorbeeld yoga, meditatie of bidden. Het is vooral belangrijk om uit te vinden wat bij jou de stress vermindert.”

Het onderzoek is verschenen in PLoS ONE.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.