Versteende overblijfselen van 193 miljoen jaar oude sauropoden tonen aan, dat Mussaurus patagonicus in kuddes leefde, wat het vroegste bewijs is van complex sociaal gedrag onder dinosaurussen.

Een team van paleontologen onder leiding van Diego Pol, hoofd van de wetenschappelijke afdeling van het paleontologisch museum Egidio Feruglio in Argentinië, ontdekte de gefossiliseerde skeletresten van 69 individuen en 100 eieren van de soort Mussaurus patagonicus in de Laguna Colorada-formatie in Patagonië.

De auteurs identificeerden leeftijdsspecifieke clusters van juvenielen en volwassenen, wat aangeeft dat Mussaurus patagonicus hun hele leven in kuddes leefde, maar voornamelijk geassocieerd werden met anderen van hun eigen leeftijd binnen die kuddes.

De eieren werden ontdekt in groepen van 8-30, gerangschikt in 2-3 lagen in greppels, wat suggereert dat ze zich in nesten binnen een gemeenschappelijke broedplaats bevonden.

Analyse van de rotsen rond de fossielen suggereert, dat de overblijfselen ongeveer 193 miljoen jaar oud zijn, en dateren van meer dan 40 miljoen jaar vóór eerdere records van complex sociaal gedrag onder dinosaurussen.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.