Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vroeger opstaan maakt dikker

Vroeger opstaan maakt dikker

Mensen die doordeweeks veel vroeger opstaan dan in het weekend, zijn gemiddeld dikker dan mensen met een regelmatiger ritme. Dat blijkt uit een studie die chronobiologen van de Universiteiten van München en Groningen hebben gepubliceerd in de nieuwste editie van Current Biology.

Ze baseren hun conclusies over wat ze de ’sociale jetlag’ noemen op een groot onderzoek dat ze tussen 2002 en 2010 bij 65.000 Europeanen tussen zestien en 65 jaar uitvoerden met online vragenlijsten over slaapduur en slaapritme en lichaamsgewicht.

Mensen die in het weekend hun wekker zetten om bijvoorbeeld hun huis schoon te maken, werden uitgesloten van het onderzoek.

De sociale jetlag van de deelnemers bleek te variëren tussen nul en drie uur en piekte bij de puberteit, maar ook bij veertigers is de jetlag gemiddeld nog ruim een uur. De onderzoekers toonden aan dat mensen met een groter verschil tussen het ontwaaktijdstip in het weekend en doordeweeks gemiddeld aanzienlijk vaker overgewicht hadden (BMI hoger dan 25).

Dat verband stond los van de slaapduur, die op werkdagen gemiddeld iets meer dan zeven en op vrije dagen iets meer dan acht uur per nacht bedraagt. Van weinig slaap was al bekend dat het samenhangt met overgewicht.

Tussen 2002 en 2010 nam de gemiddelde slaapduur op vrije dagen niet af, maar doordeweeks wel. De sociale jetlag nam dus toe. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen met een onregelmatiger slaapritme gemiddeld meer roken en meer alcohol en koffie drinken.

Bij onderzoek waarbij het dag- en nachtritme volledig werd omgedraaid, bleek dat hierdoor het suikermetabolisme van slag raakte. De onderzoekers vermoeden dat bij sociale jetlag dit in mindere mate ook het geval is.

De onderzoekers stellen dat hun conclusies aanleiding geven om de zomertijd en aanvangstijden van werk en school ter discussie te stellen. Beleidsmakers zouden de obesitasepidemie kunnen bestrijden door ons sociale, educatieve en professionele ritme beter af te stemmen op ons natuurlijke ritme.

Overigens stellen ze dat niet het vroege opstaan, maar het late naar bed gaan de echte oorzaak is van onze moeite met opstaan. Niet de wekker, maar het gebruik van verlichting in huis is de boosdoener.


Posted

in

by