leidseplein-palesteins-protestleidseplein-palestijns-protest1 Momenteel is er een pro Palestijns protest aan de gang. Het protest is gestart op het Museumplein in Amsterdam. Van het Museumplein is de menigte uiteindelijk vertrokken richting het Leidseplein. Dit ligt op een kleine vijf minuten loopafstand van het Museumplein. Het protest verloopt vreedzaam. Eerdere protesten in verschillende Europese steden liepen echter wel uit de hand. Daar hebben rellen geleid tot opstootjes en vernielingen.

Mensenrechten

Personen die meedoen aan het protest zijn de gruwelijkheden die in Gaza plaatsvinden zat. Zij roepen op om het geweld en de onderdrukking van de Palestijnen in het gebied voor eeuwig te stoppen. Het zijn mensen die aan de kant staan van de Palestijnen. Sommigen hebben familie in de omgeving wonen. Anderen staan er om het op te nemen voor hun moslimbroeders in Palestina. Er zijn zelfs mensen die geen enkele relatie hebben met Gaza. Zij doen enkel mee met het protest om op te komen  voor de mensenrechten-schendingen waar de Palestijnen onder leiden.

Iron Dome

Israel heeft onlangs vele raketten op zich afgericht gekregen vanuit Palestina. Dit zijn vaak echter kleinere raketten die nauwelijks grote schade kunnen aanrichten. Daarnaast beschikt het Israelisch leger over een luchtafweer geschut dat vliegende projectielen, zoals raketten, in het luchtruim onschadelijk kunnen maken. Dit afweersysteem heet de Iron Dome en is zeer effectief.

Tunnels

Volgens Israel is de reden van de invasie in Palestina de tunnels die zich in Palestina gebieden. Vanuit deze tunnels zouden terroristen Israel binnen dringen, om er vervolgens een aanslag te plegen.