Voynich manuscript replica te koop
Goed nieuws voor de taalkundigen en cryptologen onder ons. Het meest mysterieuze boek ter wereld is gepubliceerd. Het gaat om de ‘Voynich manuscript’ dat afkomstig is uit de 15e eeuw. Het boek bevat afbeeldingen met stukken tekst. De tekst is handgeschreven en de illustraties zijn met de hand geschilderd. Het boek is vermoedelijk geproduceerd tijdens de Italiaanse renaissance, waar het tevens ook tot stand gekomen is.

In loop der jaren hebben verschillende professionele cryptologen het boek bestudeerd. Hiertoe behoorden zelfs belangrijke codekrakers die tijdens de tweede wereld oorlog hebben meegeholpen om de code van de Duitsers te kraken (de enigma code). Een van de pogers heeft drie jaren lang het boek bestudeerd. Helaas zonder resultaat. Ook amateur cryptologen hebben tevergeefs meerdere pogingen gewaagd. De amateuristen konden online publicaties van scans op hoge resolutie bestuderen.

Maar er is nog hoop. Iedereen krijgt nu een kans om de Voynich manuscript te kraken. Mocht dit net als voor de professionals te hoog gegrepen zijn, dan kun je er ook doorheen bladeren. Het originele exemplaar is beveiligd opgeslagen in de universiteit van Yale. Een Spaanse uitgever heeft de rechten gekregen om kopieen van het mysterieuze boek uit te gaan geven.

Maar liefst 898 exemplaren van het boek zullen worden gepubliceerd. Het voordeel voor de Spaanse uitgever is dat het maar in 1 taal gepubliceerd kan worden, namelijk: een onbekende taal. Voor een boek dat onleesbaar is het geen koopje. De Voynich manuscript zal verkocht gaan worden voor een bedrag tussen de 7000 en de 8000 euro. Momenteel hebben ruim 300 mensen reeds een preorder geplaatst bij de Spaanse uitgever.

Het uiteindelijke doel van de 898 replica’s van de Voynich manuscript is om de code te kraken. Zal dat ooit gebeuren?