PARAMARIBO, 27 aug – Parlementariërs die er de kantjes van af lopen, mogen op hun tellen passen. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons is de luiheid zat. Wie wegblijft, moet het in zijn zak voelen. Met name leden van de coalitiefracties hebben er een handje van weg te blijven. De laatste vergadering over controle op geldovermakingen was de druppel die de emmer deed overlopen.

De vergadering ging niet door vanwege gebrek aan quorum. Simons heeft een initiatiefvoorstel ingediend, op zich een unicum. Bij goedkeuring wordt de wet op schadeloosstelling voor parlementariërs strakker. Wie in een maand minder dan de helft van de uitgeschreven vergaderingen bijwoont, krijgt geen geld. “We willen de efficiëntie en de deelname van de leden verhogen, vandaar”, zegt Simons tegenover de Ware Tijd.

Volgens de wet wordt pas in de schadeloosstelling gesneden als meer dan de helft van de vergaderingen is verzuimd. Als Simons haar zin krijgt, kunnen gestrafte parlementariërs alleen nog maar rekenen op hun vervoer- en representatietoelage. Dat is ruim de helft minder van wat de dames en heren nu vangen. De oppositie is steevast aanwezig, maar tekent pas als er quorum is. Het laatste is de taak van de coalitie, is de redenering.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.