PARAMARIBO, 19 jul – De gevolgen van de ingezette ‘terugroeping’ van twee parlementariërs zijn nog niet te overzien. Alleen al de inhoud van de Terugroepwet is voor meerdere uitleg vatbaar. Nu de procedure is ingezet, lijkt ook het parlement in de problemen te raken. “Daarom zei ik sinds de wet werd behandeld, dat het een onding is”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

Volgens de wet begint het terugroepen op het moment dat de persoon in kwestie schriftelijk wordt geïnformeerd. In het geval van Diana Pokie en Waldie Adjaiso gebeurde dit op zeventien april. Vanaf toen waren ze dus in feite geen parlementariër meer. Dat kan gevolgen hebben voor besluiten van het parlement. Daar moet nog over worden nagedacht. “Dit is wat je krijgt wanneer je gelegenheidswetgeving maakt”, zegt Simons tegenover de Ware Tijd.

De wet uit de jaren negentig, moest vooral het overlopen voorkomen. Toen verzette zich vooral de NDP, waar Simons lid van is. Uiteindelijk is de wet wel doorgevoerd door het regerende Nieuw Front. Nu blijkt niemand echt raad met de wet. Volgens het Centraal Hoofdstembureau worden de twee teruggeroepen, omdat hun politieke partij, Bep, dat zo wil. Volgens Bep mag dat, omdat A Combinatie uiteen is gevallen. De twee zijn wel lid van Bep, maar waren gekozen via de combinatie.

Bep trok zich naderhand terug uit A Combinatie. Het duo weigerde mee te gaan en is daarvoor gestraft. Protest van A Combinatie bij het bureau leverde niets op. Volgens Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, is A Combinatie uiteengevallen. De twee politieke partijen die A Combinatie nu nog vormen, ontkennen dit. Bep vindt dat het uiteenvallen een feit werd met de eigen terugtrekking. Pokie en Adjaiso overwegen nu of ze naar de rechter stappen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.