PARAMARIBO, 4 jun – Vijf juni 2013 moet een nationale vrije dag worden. Dit stelt de Culturele Unie Suriname, CUS. Het is dan honderd en veertig jaar geleden dat de eerste migranten uit India voet op Surinaamse bodem zetten. Geen dag om zomaar aan voorbij te gaan, is de redenering.

De bedoeling is deze dag groots te vieren. “Het is een jubileumjaar dat gepaard zal gaan met een grote manifestatie en het kan niet anders dan een vrije dag zijn”, zegt CUS-voorzitter Ashwin Adhin. Het laatste woord is bij de regering. Die wordt de laatste tijd nogal belaagd door voor- en tegenstanders van meer vrije dagen. De CUS laat er geen gras over groeien. Er ligt al een voorstel bij de commissie voor vrije dagen.

Volgens Adhin is de dag belangrijk genoeg voor een nationale viering. Honderd en veertig jaar immigratie is een aangelegenheid die iedere Surinamer moet aangaan. Een commissie en subsidie voor de vele activiteiten zijn nog het minste waar de staat mee mag inkomen. Adhin pleit voor meer waardering voor Surinaamse cultuuruitingen. Die dreigen verloren te gaan te midden van het lawaai van nieuwe invloeden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.