PARAMARIBO, 12 jul – Voorlopig geen reden tot optimisme in de bauxiet- en aluminiumbranche. Het is nogmaals bevestigd tijdens een bezoek van de nieuwe directeur van Suralco, Ruben Halfhuid, aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Halfhuid klonk niet bepaald vrolijk over de perspectieven. De markt voor aluminium blijft grillig.

De prijzen trekken niet aan en ook de dure brandstofprijs draagt een loodzwaar steentje bij. Volgens Natuurlijke Hulpbronnen wil Halfhuid een soort ‘win-winsituatie’ bereiken. Onder de omstandigheden zou dit nog het meest haalbare zijn. Hok heeft begrip, maar is er ook van overtuigd dat “het bedrijf zich zal redden.” Een delegatie van moederbedrijf Alcoa komt binnenkort naar Suriname om te praten over “verdere samenwerking.”

Tijdens Halfhuids bezoek is ook gesproken over het Nassaugebied, waar Suralco naar bauxiet wil gaan mijnen. De voorraden daar zijn de laatste in het oostelijke deel van Suriname. Op het Nassau-gebergte komen ook grote goudreserves voor. Alcoa wil er via een joint venture mijnen naar het edele metaal. Suriname wil goedkoper energie trekken van de waterkrachtcentrale te Afobakka. Hok sneed onderwerp daarom ook aan, evenals het voornemen om de centrale over te nemen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.