Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voorkom kanker door goede voeding

Voorkom kanker door goede voeding

De rol van voeding bij kanker is een ingewikkelde. Voeding bevat zowel kankerverwekkende stoffen als stoffen die beschermen tegen kanker. Het kan dus nooit honderd procent bescherming bieden. Bij het ontwikkelen van kanker als gevolg van voeding spelen met name (te veel) alcohol en (te weinig) groente en fruit een belangrijke rol. Antioxidanten blijken ook van grote invloed te zijn.

Verkeerde voeding

Verkeerde voeding met te veel calorieën, vaak door slechte koolhydraten (producten met wit meel), te veel suiker en/of te veel vet, is een risicofactor voor het ontwikkelen van kanker. Deze voeding is ongezond maar leidt ook tot overgewicht. Overgewicht op zijn beurt kan het risico op baarmoederkanker, nierkanker, slokdarmkanker en dikke darmkanker vergroten.

Voor vrouwen is er een verband met borstkanker gevonden als zij na de overgang overgewicht hebben of ontwikkelen. Een andere risicofactor voor het ontwikkelen van kanker is het eten van veel rood vlees (varken, geit, schaap en rund). Probeer het eten ervan te beperken tot maximaal driehonderd gram per week om het risico zo laag mogelijk te houden.

Alcohol

Alcoholgebruik is voor vrouwen een van de belangrijkste risicofactoren voor borstkanker. Vrouwen hebben door het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag een duidelijk verhoogd risico op borstkanker. Vrouwen kunnen hun alcoholinname het best beperken door niet dagelijks te drinken en niet meer dan één glas per dag te nemen.

Alcohol vergroot niet alleen de kans op het krijgen van borstkanker, maar verhoogt ook het risico op mond- en keelholtekanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker en dikkedarmkanker. Gematigd gebruik van alcohol, met name rode wijn, heeft echter wel weer een klein beschermend effect tegen hart- en vaatziekten.

Groente en fruit

Het eten van voldoende groente en fruit kan beschermen tegen kanker. Vooral tegen vormen van kanker in de mond- en keelholte, slokdarm, maag en longen. De bestanddelen in groente en fruit die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het beschermende effect zijn: vezels, foliumzuur, vitamine C, kalium, magnesium en een aantal natuurlijke stoffen uit planten zoals carotenoïden, glucosinolaten, flavonoïden, fytosterolen en isothiocyanaten.

Antioxidanten

Dagelijks staat je lichaam bloot aan allerlei schadelijke stoffen zoals vervuilde lucht, sigarettenrook en uv-straling. Deze stoffen en straling vormen vrije radicalen. Als vrije radicalen hun gang kunnen gaan in je lichaam kunnen ze schade aanbrengen aan de lichaamscellen. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen onschadelijk kunnen maken.

In je voeding komen heel veel antioxidanten voor. Onder andere vitamine A, C en E en de mineralen zink en selenium werken als antioxidant. Producten met heel veel antioxidanten zijn knoflook, broccoli, tomaten, avocado’s, noten, schaal- en schelpdieren, koffie, thee, pure chocolade, blauwe bessen, aardbeien, sinaasappel, frambozen en pruimen.

Gezonde voeding

Om het risico op kanker zo klein mogelijk te houden is een algeheel gezond voedingspatroon het allerbelangrijkste. Een belangrijk onderdeel hiervan is het voorkomen of bestrijden van overgewicht.

Let bij gezonde voeding dan vooral op onderstaande punten
Voorkom overgewicht
Eet niet meer dan driehonderd gram rood vlees per week
Drink maximaal één glas alcohol per dag voor vrouwen (twee voor mannen). Het beste is natuurlijk om geen alcohol te drinken
Eet per dag minimaal 250 gram groente en twee porties fruit
Neem zo’n twee tot drie porties melk(producten) per dag
Eet gevarieerd
Eet regelmatig vette vis
Zorg voor voldoende vezels uit volkoren producten, groente en fruit
Eet geen zwarte randjes of korstjes, zoals aangebrand vlees
Zorg voor voldoende beweging

Besef je wel dat voeding zeker niet de enige factor is die kanker kan beïnvloeden. Je levensstijl, genetische aanleg en omgeving spelen vaak ook een rol.(dokterdokter.nl)