Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voedingswaarde sopropo

Voedingswaarde sopropo

De supropo is een ultragezonde groente die barst van de mineralen en vitaminen. Het is een uitmuntende bron van vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Het is hiermee een zeer mooie bron van allerlei fytonutriënten die er bovendien in hoge gehaltes in zitten.

Zo bevat het sopropootje tweemaal zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.

Goed voor diabetici

De bittere meloen bevat twee fytonutriënten die in het lichaam dezelfde werking hebben als insuline; het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dat zijn charantine en polypeptide P. Hiermee is de groente een uitkomst voor diabetes type 2 patiënten. Supropo verbetert de glucose-tolerantie en verlaagt de niveaus van het suikergehalte in het bloed aanzienlijk.

Tegen bloedvergiftiging

Sopropo-sap maakt het bloed schoon. Gifstoffen worden uit het bloed verwijdert. Bloedvergiftiging is een ziekte waarbij bacterién in de bloedbaan zijn gekomen. Deze bacteriën of de toxinen die ze afgeven veroorzaken een ontstekingsreactie.

Door het dagelijks eten van sopropo of het drinken van het sap verdwijnen de bacteriën weer. In het westen gebruikt men vaak een antibioticakuur tegen bloedvergiftiging maar in sommige landen is dat niet voorhanden. Sopropo is een natuurlijk antibioticum.

Nog meer geneeskracht

Sommige geneeskrachtige effecten komen voort uit stoffen die in de zaadjes huizen. Deze hoef je niet weg te gooien als je de groente bakt; je kunt ze gewoon opeten en ze worden heel zacht. De groente sopropo is uitgebreid onderzocht op zijn medische toepassingen. Hij werkt goed om virussen te bestrijden. Hij zou zelfs tegen het AIDS/HIV-virus werken.

In laboratoriumopstellingen bewezen sommige fytonutriënten zich als zijnde een bestrijder van kankercellen. Sommige stoffen zouden kankercellen triggeren om spontaan een eind aan de levenscyclus te maken, wat apoptose wordt genoemd. In Togo wordt de groente gebruikt als medicijn tegen problemen met de spijsvertering.(mensengezondheid.infonu.nl)