Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek worden stemmingsverbeterende effecten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade en bessen, veroorzaakt door hun chemische structuur die lijkt op valproïnezuur; een stemmingsstabilisator.

Hoofdonderzoeker Karina Martinez-Mayorga benadrukt wel dat het eten van voedingsmiddelen met een stemmingsstabiliserend effect niet voldoende is om voorgeschreven antidepressiva te vervangen.

Op de 244e National Meeting & Exposition van de American Chemical Society werd het onderzoek ’Good mood foods` gepresenteerd waarin 1700 stoffen zijn meegenomen die de smaak van gewone voedingsmiddelen bepalen.

Het onderzoek van Martinez-Mayorga richtte zich op het vergelijken van de chemische structuur van meer dan 1700 smaken in voedingsmiddelen met de structuur van antidepressiva en andere geneesmiddelen. Het belangrijkste resultaat is de vergelijking met valproïnezuur.

Moleculen in chocolade, bessen en voedingsmiddelen met omega-3-vetzuren hebben een positief effect op de stemming. ‘Ons onderzoek toont aan dat een aantal veelgebruikte smaken gelijkenis tonen met valproïnezuur’, zegt Martinez-Mayorga. Valproïnezuur wordt gebruikt om de stemmingswisselingen van onder andere mensen met een manisch-depressieve stoornis minder heftig te maken.

Stemmingsstabiliserende stoffen

‘De grote hoeveelheid bewijzen dat chemische stoffen in onder andere chocolade, bosbessen en thee goed kunnen werken als stemmingsstabilisatoren stimuleert ons te blijven zoeken naar andere stemmingsstabiliserende stoffen in onze voeding’, aldus Martinez-Mayorga.

(dieet.blog.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.