De Verenigde Naties (VN) zullen de ernstigste waarschuwing ooit uitsturen vanwege het onlangs ontdekte spionagevirus Flame.

Dat heeft Marco Obiso, coördinator van de International Telecommunications Union (ITU) , laten weten aan Reuters. De ITU is onderdeel van de VN.

Het orgaan heeft als taak het beschermen van de infrastructuur van leden en is erg bezorgd over het dinsdag bekendgemaakte virus. Tot nu toe dook Flame alleen op in het Midden-Oosten, maar Obiso denkt dat het programma ook in andere landen kan en zal opduiken.

Flame kan meekijken met chatgesprekken, op afstand de microfoon aanzetten en deze afluisteren en toetsaanslagen registreren. Vooral Iran zou tot nu toe doelwit zijn geweest. Flame lijkt erg op Stuxnet dat in 2010 opdook en gericht was tegen het nucleaire programma van Iran.

Over het algemeen wordt aangenomen dat toen de VS en Israël achter de aanval zaten en mogelijk is Flame afkomstig van dezelfde partijen. Ook het ITU denkt dat Flame gebouwd is door een land.

“Onze leden moeten alert zijn. Dit is de meest ernstige waarschuwing die we ooit hebben uitgedaan vanwege een cyberdreiging”, aldus de coördinator. “Flame is een veel serieuzere dreiging dan Stuxnet.”

ITU zal een programma opzetten om data, waaronder voorbeelden van het virus, te verzamelen. Zo wil het orgaan de verspreiding van Flame in kaart brengen en eventuele veranderingen aan het virus volgen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.