Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vlak voor menstruatie joggen slecht voor je knieën

Vlak voor menstruatie joggen slecht voor je knieën

Vrouwen die regelmatig hardlopen, kunnen een week voor hun menstruatie beter wat kalmer aan doen. In die periode hebben ze namelijk meer kans op blessures, vooral aan de knieën. Dat komt omdat de zenuwvezels rond de spieren van de knie dan vaker signalen tot samentrekken geven dan eerder in de menstruele cyclus. Volgens wetenschappers tast dat verschil de stabiliteit van het gewricht aan.

Dat zou verklaren waarom sportvrouwen vaker last hebben van knieblessures dan mannelijke sporters. Vooral bij sporten zoals voetbal, waarbij de knieën moeten draaien. Eerdere studies toonden  al aan dat vrouwen een hoger risico hebben op botbreuken en chronische kniepijn.

Lichaamstemperatuur
Om te weten waarom vrouwen vatbaarder zijn, gingen wetenschappers na of het hormoongehalte een deel van het probleem is, aangezien dat een invloed heeft op de spiercontrolerende zenuwen.

Hun menstruele cyclus werd elke ochtend in kaart gebracht, aan de hand van een meting van de lichaamstemperatuur. De temperatuur van een vrouw verhoogt namelijk lichtjes na de ovulatie, terwijl ze terugkeert naar de pre-ovulatietemperatuur net voor de start van een nieuwe cyclus. Ook het hormoongehalte varieert tijdens de cyclus, met een daling van het progesteron- en oestrogeengehalte in de laatste week voor de menstruatie.

Daarnaast maten de wetenschappers ook de motorische activiteit in de knieën van de vrouwen, op vijf verschillende momenten in de studie. Dat deden ze door met een elektrode de werking van de kniespieren te meten bij het opspannen van de knie.

Vuren
Het resultaat: de zenuwen in de spieren ‘vuurden’ meer of gaven duidelijk meer signalen tot samentrekking in de derde week van de menstruele cyclus.

Onderzoeksleider professor Matthew Tenan in de Daily Mail: ‘Onze resultaten suggereren dat het activatiepatroon van de spieren veranderd wordt door de menstruele cyclus. Die veranderingen kunnen helaas het risico op blessures verhogen. Toch is verder onderzoek nog noodzakelijk, om na te gaan of er op andere momenten in de menstruele cyclus effectief minder blessures zijn.’


Posted

in

by