Vitamine B3 zou wel eens het nieuwe wapen kunnen zijn in de strijd tegen superbacteriën, zoals de MRSA-bacterie. Dat melden onderzoekers van de University of Bath.

De onderzoekers hebben vitamine B3 getest op dieren en menselijk bloed.

De vitamine bleek ervoor te zorgen dat de afweercellen beter in staat waren om staphylococcus-infecties, zoals infecties met de MRSA-bacterie, op te ruimen. Vitamine B3 verhoogt het aantal neutrofielen: een type witte bloedcellen dat schadelijke bacteriën doodt.

Mogelijk kan vitamine B3 bepaalde antimicrobiële genen ‘aanzetten’, waardoor het afweersysteem een boost krijgt. De wetenschappers gebruikten extreem hoge doses van de vitamine, veel meer dan je via voeding binnen zou kunnen krijgen. Ze benadrukken bovendien dat er geen bewijs is dat vitamine B3-supplementen bacteriële infecties kan voorkomen of genezen.

“Antibiotica zijn wondermiddelen, maar de resistentie die veel bacteriën tegen antibiotica opbouwen is een groeiend probleem. Vitamine B3 kan een nieuw middel zijn waarmee we dodelijke staphylococcus-infecties kunnen behandelen, mogelijk in combinatie met antibiotica”, zegt Adrian Gombart.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.