PARAMARIBO, 26 jun – De regering is niet onder de indruk van het visumverbod voor verdachten van de Decembermoorden. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is het verbod niet eens een issue. Paramaribo maakt zich druk om ‘andere zaken.’ Een officiële reactie hoeft dan ook niet te worden verwacht.

De regering ziet totaal geen reden om uit te komen. “De kwestie van wat Nederland doet met zijn visumbeleid, daar houden we ons niet echt mee bezig”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Dat het gaat om verdachten in het strafproces rond de Decembermoorden, verandert daar niets aan. Het Surinaamse standpunt is en blijft dat de zaak bij de rechter is. Het visumverbod is een reactie op het invoeren van een amnestiewet voor de verdachten.

Volgens Den Haag wordt met de wet de kans op een eerlijk proces de nek omgedraaid. Door het verbod zal ook het reizen naar andere Europese landen moeilijker gaan. Als een ander lidland van de Europese Unie een visum zou verstrekken, zou dit alleen voor het eigen territoir gelden. Lackin vindt de visummaatregel misplaatst, maar ook nog overbodig. “Ik heb altijd gezegd, dat er twee zaken zijn waar Nederland ons niet mee kan helpen en dat zijn drugs en mensenrechten.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.