“ Geef hem geen hout om een schip te bouwen maar laat hem dromen van de grote zee”.

Met deze motto worden studenten (middelbare school studenten) en leerlingen (vooral de mulo- scholieren) nu al geprikkeld te dromen van een universitaire studie. Aangenomen wordt dat ze daardoor een gerichter keuze zullen maken en de obstakels die ze op hun weg tegenkomen zullen overbruggen om dat doel te bereiken. Deze cursus geeft de cursisten een beeld van alle biologisch gerelateerde opleidingen (agrarische-, biochemische-, medische-, milieu, voeding enz.),

Vijf dagenlang worden de cursisten handhygiëne, luchtinfectie, voedselvergiftiging, overenten van bacteriën en schimmels bijgebracht. Ook bekijken ze insecten (kakkerlakken, mieren en vliegen) door een microscoop (de onderzoekscultuur wordt nu al aangewakkerd) en leren ze laboratoriumtechnieken als; flamberen, incuberen en pasteuriseren kennen. Er wordt hen dus ook informatie (zoals handhygiëne en het verhitten van levensmiddelen) verstrekt die ze de rest van hun leven kunnen toepassen.

Tijdens de cursus moeten de cursisten een vrij proef doen, wat inhoudt dat zijn zelf mogen nagaan als de gereedschappen, producten die ze zelf gebruiken besmet zijn met micro-organismen. De cursisten moeten op de laatste dag van hun training net als universiteitsstudenten een presentatie houden voor een publiek. In de presentatie moet verwerkt zijn hun algemene indruk, wat het meeste indruk op hun heeft gemaakt en hun vrije proef. Wat de vrije proef betreft moeten ze aangegeven wat hun motivatie is geweest om voor dat product te kiezen en welke probleemstelling ze hiervoor hebben. Verder moeten ze de resultaten van hun proef bespreken en met aanbevelen komen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.