Het toedienen van vetrijke voeding rondom een operatie kan mogelijk complicaties verminderen. Dat toont Jacco de Haan van Medisch Spectrum Twente aan in zijn promotieonderzoek.

Vette voeding in de darm zet een zenuwreflex aan die de ontstekingsreactie remt. Ook beschermt het verschillende organen, waaronder de darm.

Daarbij blijkt vette voeding ook effectief te zijn wanneer het lichaam al schade heeft opgelopen, zodat deze behandeling mogelijk ook kan worden toegepast bij patiënten na een ongeval. Het onderzoek zorgt voor een geheel nieuwe kijk op voeding rondom operaties en andere heftige ontstekingen.

Verder is van groot belang dat vette voeding niet alleen de scherpe kantjes afhaalt van de acute en zeer heftige ontstekingsreactie, maar ook leidt tot een efficiënter afweersysteem in de periode erna.

Naar aanleiding van de veelbelovende resultaten bij proefdieren werd de behandeling met vette voeding in de mens getest.

Bij gezonde vrijwilligers bleek vetrijke voeding een ontstekingsreactie sterk af te remmen. Momenteel worden er studies opgezet die aan moeten tonen of vette voeding bescherming biedt aan patiënten die een zware operatie ondergaan.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.