3 uur na het eten van een maaltijd kan het vet uit voedsel worden omgezet in vetweefsel rondom de taille. Onderzoekers van Oxford University hebben gemeten hoe snel het vet in een maaltijd werd omgezet in het vetweefsel, zo meldt The Sunday Times.

Met hun studie haalden de onderzoekers vorige week de voorpagina van veel media, maar volgens de Nederlandse onderzoeker, professor Sander Kersten, zijn de gegevens uit dit onderzoek niet nieuw. ‘We weten al dat vet opgeslagen wordt rondom de taille en dat vet snel in de bloedbaan terechtkomt,’ zegt hij. Kersten licht toe dat de energiebalans ook een rol speelt binnen dit proces. Wanneer iemand na een maaltijd gaat sporten is er een positieve energiebalans en zal er meer vet worden afgebroken dan opgeslagen.

De Engelse onderzoekers laten met hun studie zien dat de gemiddelde persoon enkele uren na de maaltijd twee à drie theelepels vet kan opstapelen rondom de taille. Vroeger ging men ervan uit dat het proces veel trager verloopt, schrijft The Sunday Times. De hoeveelheid neemt nog toe als het om vetrijke maaltijden gaat die ’s ochtends genuttigd worden, zoals het klassieke Engelse ontbijt met spek of worsten.

‘Wij vonden dat, na het nuttigen van een maaltijd, de eerste vetdeeltjes ongeveer een uur later in de bloedbaan komen’, aldus Fredrik Karpe, hoogleraar metabole geneeskunde in Oxford. ‘Tegen de tijd dat 3-4 uur verstreken zijn, is het grootste deel opgenomen in het vetweefsel, vooral rond de taille.’ Vet wordt eerst afgebroken in de darm en daarna geabsorbeerd in de darmwand. Daar wordt het verbouwd tot chylomicronen. Dit proces duurt een uur.

De wetenschappers laten zien dat het vetweefsel rond de taille alleen word gebruikt voor opslag op korte termijn, vetopslag kan worden gebruikt als mensen beginnen te sporten. Als mensen overdadig blijven eten, verspreidt het vet naar het vetweefsel rond de heupen, billen en dijen, voor opslag op lange termijn.

(voedingnu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.