Voor het eerst zijn de effecten van verzurende oceanen op schaaldieren goed onderzocht.

De dieren krijgen een lichter skelet, dat een lager percentage van het lichaamsgewicht uitmaakt. Dat schrijven biologen van de British Atlantic Survey zondag in Global Change Biology.

Oceanen verzuren omdat er meer CO2 uitgestoten wordt. Een deel van die CO2 lost op in de zee en dat maakt het water zuurder.

Dat bemoeilijkt de aanleg van skeletten voor schaaldieren, want die skeletten zijn van calciumcarbonaat en dat lost op in zuurder water.

De biologen bekeken vier soorten dieren: zeeëgels, zeeslakken, Amerikaanse venusschelpen en ‘armpotigen’, een soort tweekleppige schelp. Deze dieren kwamen in alle bestudeerde regio’s voor: twaalf gebieden van de tropen tot de poolzeeën.

Omdat de bestudeerde dieren evolutionair gezien erg ver van elkaar verwijderd zijn, denken de onderzoekers dat dit een algemeen verschijnsel is.

De Britten waarschuwen daarom dat een groot deel van de schaaldieren in de zeeën gevaar loopt, maar de oplossing – een lagere CO2 uitstoot – laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.