PARAMARIBO, 29 aug – Ook dit jaar vissen de voorstanders van een kortere vuurwerkperiode achter het net. De politieke partij Doe kreeg dit van president Desiré Bouterse zelf te horen. Bouterse was zichtbaar voortvarend tijdens een bezoek van Doe-voorzitter Carl Breeveld. “De president belde meteen naar de minister van Justitie & Politie.”

Maar het was al te laat. “De meeste bestellingen zijn nu zeker voor negentig procent al gereed. Rond deze periode van het jaar wordt gedacht aan verscheping”, zegt vuurwerkimporteur Paul Lieuw On tegenover de Ware Tijd. Het kat en muisspelletje wordt elk jaar weer opgevoerd. Aan de ene kant zijn er de klagers in kerkelijke kringen en bij zorginstellingen. Aan de andere kant vinden handelaren dat zij ‘al besteld’ hebben. “Dus zullen we het dit jaar weer moeten verdragen”, zegt Breeveld.

Een proactieve houding bij bestuurders lijkt te veel gevraagd. Dat burgers al jaren klagen over het periodieke knalgeweld legt klaarblijkelijk minder gewicht in de schaal. Het zijn steeds weer de handelaren die aan het langste eind trekken. Vuurwerk mag in Suriname al voor de kerstperiode worden verkocht. Afschieten mag pas na Kerst. Logischerwijs stoort niemand zich daaraan. De klagers kunnen nu nog hooguit hopen op wat doeltreffender voortvarendheid. Next time!

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.