Verzet in West-Suriname tegen goudzoekers

PARAMARIBO, 10 jul – Inheemsen in het West-Suriname gebied zullen geen grootschalige vernietiging dulden van hun natuurlijk milieu. Volgens Carlo Lewis, leider van de Apoera-gemeenschap is dit de boodschap die is doorgegeven aan de autoriteiten. Braziliaanse goudzoekers hebben hun kamp opgeslagen nabij de schilderachtig mooie Avanavero-vallen. De autoriteiten zijn op de hoogte.

De commissie Ordening Goudsector is er al geweest. Tot optreden kwam het niet omdat er geen Brazilianen zijn aangetroffen. “We hebben die tip wel gekregen, maar waarschijnlijk krijgen de garimpeiros (Portugees voor kleinschalige mijnbouwers, red.) ook een tip wanneer wij het gebied zullen aandoen”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd. Intussen nemen de Inheemsen het zekere voor het onzekere.

Apoera zal niet met lede ogen toezien hoe hun leefgebied verandert in een maanlandschap. De lessen van andere leefgemeenschappen in het binnenland hebben genoeg lessen opgeleverd. “We gaan nooit pikken dat garimpeiros onze rivier bevuilen met kwik (om het goud te scheiden, red.). We zijn verplicht hen met man en macht te verjagen uit het gebied”, zegt Lewis. Apoera was ooit het centrum van het West-Suriname plan. Er zou grootschalig gemijnd worden naar bauxiet en andere ertsen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.