PARAMARIBO, 2 okt – Vrouwen kunnen voortaan in een aparte kliniek een ontgiftigingsregime ondergaan. Suriname heeft zijn eerste publieke detoxificatiepoli voor vrouwen. Het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS, wil zo’n tweehonderd hulpbehoevende vrouwen tegemoet komen. “Die zijn nu nog her en der ondergebracht”, zegt PCS-directeur Dayasankar Mathoera.

Vrouwen moesten het tot nog toe hebben van particuliere hulpverlening. Die is vooral gebaseerd op christelijke principes en ook nog meer ingericht voor mannen. Bij het PCS wordt zuiver afgegaan op de hulpvraag van de vrouwen. “We verwachten dat ze hun weg zullen weten te vinden”, zegt Shankar. Een pluspunt is ook dat de er nazorg wordt geboden. Ook als alcohol en drugs uit het systeem zijn verwijderd, is die zorg geboden.

Een dergelijk proces neemt minimaal vier maanden in beslag. “Er zijn voldoende maatregelen getroffen om dit ook intern te doen”, aldus Shankar. Ook de kinderen van de vrouwen kunnen begeleid worden. De poli voor verslaafde mannen werd reeds vijf jaar terug gelanceerd. De poli heeft ruim vierhonderd duizend euro gekost. Billiton gaf een deel van het geld, kort voordat de maatschappij opbrak in Suriname. De rest van het geld komt van PCS zelf.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.