PARAMARIBO, 24 sep – De verkoop van overheidsaandelen in de Hakrinbank zal niet binnen de kortste keren gebeuren. Er moet nog heel wat worden overwogen. Dit zegt minister Adelien Wijnerman van Financiën. Weliswaar is er behoorlijk wat belangstelling vanuit De Republic Bank op Trinidad. Siegmund Proeve, directeur van Surinames grootste bank, DSB, is geen voorstander van een mogelijke aandelenverkoop.

In elk geval zou niet aan een buitenlandse bank verkocht moeten worden. Daar zijn genoeg strategische redenen voor. “We moeten beseffen dat als het doorgaat, twee van de drieg grote banken in het land voor een groot deel in handen komen van buitenlandse instellingen”, zegt Proeve tegenover de Ware Tijd. Dat kan op den duur problemen geven. Banken hebben immers een ontwikkelingsfunctie. De vraag is dan of regering, samenleving en bank nog op één lijn kunnen zitten.

Afstemmen over ontwikkelingsrichting wordt dan veel moeilijker. Als de overheid inderdaad aandelen wil verkopen, zou dat lokaal moeten gebeuren. Maar die optie lijkt al uitgebuit. “Er is geen belangstelling getoond door lokale kopers”, zegt Wijnerman. De staat heeft een meerderheidsaandeel in Hakrinbank. Drie kleine banken zijn ook publiek bezit. Wijnerman ziet de drie voorlopig niet fuseren, hoewel daar al jaren over gepraat wordt. DSB wil wel één van de banken overnemen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.