PARAMARIBO, 25 jul – Het verkopen van aandelen van Staatsolie zou goed zijn voor het bedrijf en voor Suriname zelf. Dit stelt Eddy Jharap, voormalig directeur van Staatsolie. Dat de oppositie het voornemen van president Desiré Bouterse onder vuur neemt, is niet terecht. “Emotionele en niet ter zake doende argumenten”, aldus de man die zich met hand en tand verzette tegen een vorig plan van Bouterse.

Die wilde in de jaren negentig niets liever dan het bedrijf verkopen. Jharap weigerde mee te gaan met de toenmalige NDP-regering. Of het de huidige bedrijfsleiding lukt net zoveel weerstand te bieden, is niet waarschijnlijk. “Wie ben jij om nee te zeggen”, zegt Jharap tegenover de Ware Tijd. Hij beschrijft hiermee de positie van het management. Traditioneel staan bedrijven van de staat onder constante druk vanuit de politiek. Die verlangt van alles.

Het varieert van baantjes voor relaties tot aan financiële voordelen. Onder zulke omstandigheden is het moeilijk zakelijk en winstgevend te blijven. Jharap vindt het dan ook uitstekend dat de machthebbers uit een ander vaatje lijken te willen tappen. Dat zou met beide handen aangegrepen moeten worden. Het betekent niets minder dan dat een stukje macht wordt afgestaan. Op den duur zal ook Suriname daar alleen maar beter van worden. Nu maar hopen dat het ook echt gebeurt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.