De Amerikaanse verkenner Curiosity is maandag geland op de planeet Mars.

Een speciaal mechanisme zette het voertuig in een krater bij de evenaar van de planeet. De zeswieler was in november gelanceerd.

President Barack Obama noemde de Marslanding “een ongekende technologische prestatie die ver in de toekomst iets is voor ons land om trots op te zijn”.

De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat tien apparaten aan boord heeft. Ongeveer 2 jaar lang gaat het voertuig het oppervlak omwoelen, rotsen onderzoeken, gassen in de atmosfeer meten en foto’s nemen. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De werkplek van de Curiosity is de krater Gale bij de evenaar van Mars. Met satellietmetingen zijn daar sporen van water gevonden. Mogelijk is de krater miljoenen jaren lang een meer geweest.

Voor zijn onderzoek gaat de Curiosity een 5 kilometer hoge berg midden in de krater oprijden. Die berg zou zijn gevormd door afzettingen van het stromende water. De lagen van de berg zijn “een geschiedenisboek” van Mars, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Curiosity is een grotere en betere versie van voertuigen waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar gekost.

Via een speciaal Twitter-account is de Curiosity op de voet te volgen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.