PARAMARIBO, 29 sep – Het inzetten van meer en moderne technologie moet het verkeer op straat stukken veiliger maken. ‘Verkeersmanagement’ moet het allemaal keurig voor elkaar krijgen. Volgens een nieuw plan van het ministerie van Openbare Werken, OW, krijgen verkeerslichten een speciale rol. Het overlaten aan de brave burger werkt niet en is dus ook geen optie.

Bijna alles is al eens geprobeerd om het aantal ongevallen terug te brengen. Gedragsverandering via voorlichtingscampagnes is bij een illusie gebleven. “We moeten het gedrag van weggebruikers positief beïnvloeden. Je kunt niet afgaan op de vrije wil”, zegt Henk Wip topfunctionaris op OW. Vandaar dan de inzet op techniek. Het oude materiaal wordt zo snel mogelijk verwijderd. Op sommige kruispunten staan installaties van minimaal dertig jaar.

Binnenkort wordt proef gedraaid met installaties bij oversteekplaatsen. Dit is in de directer omgeving van scholen. De installaties worden met de hand bediend. “We willen via verkeersmanagement het verkeer in het oog houden en managen, het gedrag via elektronische apparatuur sturen”, aldus Wip. Met De politie pleit al jaren voor een betere indeling van de openbare weg, met vakken voor auto’s, fietsen en voetgangers. Het zou het management een ruk vereenvoudigen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.